10 trikov, ako podporiť svalový rast

15.12.2010 17:54

 Ak chcete poriadne narásť, jedzte veľa, chytro a kvalitne.


1. Bielkoviny sú základ
„Tehly“ stavby tela, ktoré sa v tkanivách spájajú do pevných stavebných bielkovinových blokov, sú aminokyseliny, ktoré budujú a obnovujú svalovú hmotu. Obsahujú prvok dusík, a keď sa v tele zadržuje viac dusíka, ako ho vylúči, telo je schopné vytvárať svalovú hmotu. Hlavné zdroje: ryby, jogurty, hydina, hovädzie mäso, bielkovinové substráty, mliečne výrobky.

2. Chvála sacharidom
Glykogen a inzulín: glykogen je zásobným zdrojom energie,  uloženej v svaloch a pečeni.  Ak máte nedostatok sacharidov, energetická zásobáreň sa rýchlo vyprázdni a začnú sa spaľovať bielkoviny na energiu. Sacharidy zvyšujú prirodzenú sekréciu inzulínu. 

3. Čím viac kalórií, tým lepšie
Množstvo prijatých kalórií priamo podmieňuje využitie bielkovín v tele.  Jednou z ciest je prijímanie vysokoenergetickej stravy. 

4. Tuky nie sú nepriatelia
Tuky zvyšujú schopnosť organizmu prevádzať glukózu do glykogenových zásob v svaloch. Odporúča sa 2x do týždňa jesť tučné morské ryby (lososy, sardinky a makrely) a udržiavať mierny príjem tukov z červených druhov mäsa, vaječných žĺtkov a orechov.

5. Zmena je život
Jedálničku  kulturistov často chýba pestrosť.  Miešajte porcie ovocia a zeleniny,  pridávajte do ovsených vločiek banán, čučoriedky, do ryže pridajte brokolicu alebo karfiol a pod.

6. Vyhľadávajte správne sacharidy
Sústreďte sa na sacharidy s vysokou sacharidovou hustotou, ktoré sú priam nabité energiou. Sú to: zemiaky, ryža, cestoviny, hrozienka, med, celozrnná múka, banány, cereálne zmesi. 

7. Pomalé sacharidy jedzte pred tréningom 
Ako predtréningové jedlo sa odporúčajú tzv. „pomalé“ cukry, ktoré sa premieňajú na glukózu pomaly. Sú to napr. ovsené vločky, strukoviny zmiešané s ryžou, jogurt, pohánka, čerešne, hrušky. Hladina krvného cukru je stabilnejšia, čo je vhodné pre dlhý tréning.

8. Rýchle cukry po tréningu
Po tréningu treba  skonzumovať tzv. rýchle sacharidy, ktoré podporujú uvoľňovanie anabolického hormónu inzulínu, ktorého účinky sú namierené proti katabolickým hormónom.

9. Jesť často je nutné
Kulturistom sa osvedčilo jedenie 5-7 krát za deň. Rozdelenie stravy do viacerých častí pomáha predchádzať energetickým výpadkom. Cítite sa lepšie a menšie jedlá  nepresyťujú. Zaistíte telu pravidelný prísun aminokyselín a glukózy. Menej jedál a väčšie porcie vedú k premene momentálneho prebytku energie na tuk a ku kolísaniu krvného cukru.

10. E vitamínový kokteil

Užívanie väčšieho množstva vitamínu E zastavuje poškodzovanie svalových buniek voľnými radikálmi. Vitamín E teda prospieva ako k hlbšej regenerácii svalstva, tak ku vyššej imunitnej schopnosti celého organizmu.